Wat is inflatie precies?

Het begrip inflatie komt in de nieuwsberichten van 2022 veel voor. Nederland heeft er volop mee te kampen en het effect op het dagelijks leven alle burgers is groot. Maar wat is inflatie precies? Kort gezegd stijgen de prijzen fors, waardoor ons geld in waarde afneemt. Voor dezelfde hoeveelheid geld kun je minder kopen. Anders gezegd neemt je koopkracht dus af. Soms zelfs dusdanig dat mensen fors in de problemen komen en hun levensstijl drastisch moeten aanpassen. In 2022 is er door verschillende oorzaken spraken van een forse inflatie in Nederland. Mensen merken goed in hun portemonnee dat de prijzen stijgen!

De situatie op de huizenmarkt voor de toenemende inflatie

De huizenmarkt in ons land is al geruime tijd zeer gespannen. Er is veel meer vraag naar huizen dan aanbod. Hierdoor zijn de prijzen steeds verder gestegen. In veel gevallen worden koophuizen verkocht via biedingen. Mensen betalen veel meer voor een woning dan hij daadwerkelijk waard is. Dit maakt het moeilijk om de financiering rond te krijgen via een hypotheek en is de inleg van eigen kapitaal vaak noodzakelijk. Veel deskundigen maken zich grote zorgen om de spanning op de huizenmarkt. Welke ingrepen zijn er nodig om de markt te stabiliseren? Moet de overheid hierop ingrijpen of juist niet? De meningen zijn er sterk over verdeeld over de beste weg naar een toekomstbestendige en evenwichtige huizenmarkt.

Wat is de invloed van de inflatie op de huizenmarkt?

In de eerste periode van de stijgende inflatie was het zichtbaar dat de huizenprijzen mee stegen met de inflatie. De spanning op de huizenmarkt nam dus verder toe. Het was voor mensen steeds lastig om een koop rond te krijgen. Dit had ook effect op de snelheid waarmee kopers tot een besluit moest komen. Er was weinig ruimte voor bedenktijd, omdat er veel kapers op de kust lagen voor een woning in de verkoop. Inmiddels treedt er een ander effect op door de aanhoudende inflatie. De vraag naar koopwoningen neemt af, waardoor de prijzen stabiliseren. Woningen staan in sommige gebieden ook langer te koop. Waarschijnlijk treedt dit effect op, doordat mensen geen ruimte ervaren om geld vrij te maken voor de aankoop van een woning. Ze stellen het kopen uit. Ook kan de onrustige tijd in de wereld ervoor zorgen dat mensen de koop van een woning uitstellen. Ongetwijfeld zullen beide factoren van invloed zijn op de situatie. In ieder geval is deze voorzichtige stabilisering van de huizenmarkt een gunstig effect van de inflatie. het is afwachten of deze ontwikkeling de komende maanden zich verder zal voortzetten.

Categories:

Tags:

Comments are closed