Een huis kopen is een aanzienlijke uitgave en doorgaans sluit je er een lening voor af. Die lening heet een hypotheek. We geven in dit artikel 5 tips bij het afsluiten van zo’n lening. Voor de volledigheid gaan we eerst in op wat een hypotheek is.

Wat is een hypotheek?

Met een hypotheek wordt een hypothecaire lening bedoeld. Dat is een lening waarbij in dit geval een onroerend goed als onderpand dient. Er bestaan diverse typen hypotheken, die verschillen in de manier waarop de hypotheek wordt afgelost. Die typen hebben gemeen dat er een looptijd wordt afgesproken en dat men maandelijks rente betaalt.

Tips

We behandelen hier de volgende aandachtspunten:

  • maximale leenbedrag
  • hypotheekvorm
  • advisering
  • NHG garantie
  • voorwaarden

Maximale leenbedrag

Als je een woning wilt gaan kopen, dan is het nodig om te weten welk bedrag je maximaal kan lenen. Dat dien je dus allereerst te bepalen. Er spelen daarbij diverse factoren een rol. Wat is het inkomen, wat zijn de extra kosten, hoeveel eigen geld kun en wil je gebruiken, welke schulden heb je al en wat is het rentepeil?

Hypotheekvorm

We noemden al dat er diverse hypotheekvormen bestaan, zoals de lineaire, de annuïteiten- en de aflossingsvrije hypotheek. We kunnen hier echter niet uitgebreid ingaan op alle vormen. Het is belangrijk dat je de vorm kiest, die het beste bij je past. Dan praten we met name over het inkomen.

Advisering

Het kiezen van de hypotheek die het beste bij je past, is geen eenvoudige zaak. Je zou kunnen overwegen om daarover advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Je kunt daarbij kiezen voor een onafhankelijk adviseur, of een adviseur die voor een hypotheekverstrekker werkt of met een beperkt aantal hypotheekverstrekkers.

NHG-garantie

Ga na of een NHG-garantie een mogelijkheid is. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Aan de ene kant betaal je daarvoor een percentage bij het afsluiten van een hypotheek en aan de andere kant past de hypotheekverstrekker een lager rentepercentage toe. Dat laatste komt doordat een NHG-garantie de hypotheekverstrekker zekerheden biedt. De voorwaarden zijn echter de laatste tijd aangepast, waardoor zo’n garantie voor meer hypotheekaanvragers weinig zin heeft en/of niet mogelijk is.

Voorwaarden

Natuurlijk zijn het rentepercentage en de vorm van een hypotheek van groot belang, maar kijk ook naar de andere voorwaarden. Hoe lang is een hypotheekofferte geldig? Wat betaal je voor verplichte verzekeringen, zoals de opstal- en overlijdensrisicoverzekering? Is er een verhuisregeling? Kan je extra aflossen?

Categories:

Tags:

Comments are closed